بخشنامه جدید ارزی برای حمایت از سرمایه‌گذاران خارجی

بر اساس دستورالعمل جدید ارزی دولت، نرخ انتقالات ارزی برای ورود، بکارگیری و خروج سرمایه‌های خارجی بر مبنای ارز آزاد خواهد بود.

احمد جمالی در نشست خبری خود با خبرنگاران از تمهید جدید دولت برای جذب سرمایه‌گذاران خارجی خبر داد و گفت: طی روزهای گذشته با هماهنگی صورت گرفته میان سازمان سرمایه‌گذاری خارجی ایران و بانک مرکزی، دستورالعملی ابلاغ شده که بر مبنای آن انتقالات ارزی برای ورود، بکارگیری و خروج سرمایه‌ سرمایه‌گذاران خارجی با نرخ ارز آزاد محاسبه شود.

مدیرکل دفتر سرمایه‌گذاری خارجی سازمان سرمایه‌گذاری ایران افزود: این دستورالعمل طی روزهای اخیر بر اساس ماده ۱۲ قانون حمایت و تشویق سرمایه‌گذاری خارجی ابلاغ شده که بر این اساس نرخ مورد اعمال برای ورود سرمایه‌گذاران خارجی در چارچوب دستورالعمل منتشر شده اخیر از سوی بانک مرکزی بر اساس نرخ روز اعلامی این بانک است که این نرخ معادل میانگین نرخ‌های موجود ارز آزاد در بازار تعیین شده است.

وی تصریح کرد: تا پیش از این سرمایه‌گذاران خارجی مشکلات زیادی را برای محاسبه ارز ورودی به کشور با نرخ مبادلاتی داشتند که به نظر می‌رسد ابلاغ این دستورالعمل، مشوق بسیار حائز اهمیتی برای آنها است.

جمالی همچنین از پوشش ریسک غیرتجاری سرمایه‌گذاران خارجی از سوی دولت جمهوری اسلامی ایران خبر داد و خاطرنشان کرد: تمامی ریسک‌های غیرتجاری سرمایه‌گذاران خارجی اعم از انتقالات، مصادره، نقض قرارداد و سلب مالکیت پوشش داده خواهد شد تا سرمایه‌گذاران بتوانند با امنیت خاطر سرمایه خود را وارد ایران کنند.

به گفته مدیرکل دفتر سرمایه‌گذاری خارجی سازمان سرمایه‌گذاری ایران، مشوق‌های مالیاتی نیز برای ارائه به سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی به تازگی به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده که مزیت‌های مختلف مالیاتی به ویژه در حوزه هتلداری و ساخت بیمارستان ارائه می‌شود.

وی ادامه داد: سرمایه‌گذاران خارجی که با همکاری با همتایان ایرانی خود، شرکت مشترک ثبت کرده و سرمایه‌گذاری نمایند، از مزایا و معافیت مندرج در قانون تصویب شده، از ابتدای فروردین ماه امسال استفاده کنند.

جمالی، بیشترین سرمایه خارجی جذب شده طی ماه‌های اخیر را در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر دانست و خاطرنشان کرد: در گذشته تملک زمین برای خارجی‌ها در مناطق آزاد کشور ممنوع بود ولی هم‌اکنون اگر شرکتی از سوی آنها ثبت شود، می‌توانند تملک زمین یا اجاره آن را داشته باشند که این باعث تحریک سرمایه‌گذاران و ایجاد رقابت خواهد شد.

رشد چشمگیر ورود سرمایه خارجی به کشور

مدیرکل دفتر سرمایه‌گذاری خارجی سازمان سرمایه‌گذاری ایران در پاسخ گفت: روند پذیرش سرمایه‌گذاران خارجی طی ماه‌های اخیر بسیار افزایش یافته و نسبت به دوره مشابه در سال قبل از منظر تعداد طرح و حجم سرمایه‌گذاری، غیرقابل تصور است.

وی افزود: فرصت بی‌نظیری برای کشور در حوزه جذب سرمایه‌های خارجی فراهم شده و سازمان سرمایه‌گذاری خارجی تمامی امور پذیرش، بکارگیری و ورود سرمایه‌گذاران را در چارچوب مقررات و قوانین کشور مدیریت می‌کند.

جمالی، قانون تشویق و حمایت از سرمایه‌گذاران خارجی در ایران را بسیار مترقی دانست و خاطرنشان کرد: می‌توان به روش مستقیم و یا ترتیبات قراردادی از جمله بیع متقابل، مشارکت مدنی و BOT، سرمایه‌های خارجی را جذب کرد ضمن اینکه محدودیتی برای انتخاب در روش اجرا برای سرمایه‌گذاران وجود ندارد.

مدیرکل دفتر سرمایه‌گذاری خارجی سازمان سرمایه‌گذاری ایران خاطرنشان کرد: تملک زمین موضوعی خاص برای سرمایه‌گذاران است و در برخی از کشورها مشکلاتی در این زمینه وجود دارد اما در ایران چنانچه سرمایه‌گذاران خارجی برای ساخت هر هتل یا نهادی از طریق تشکیل و ثبت شرکت اقدام کنند، می‌توانند تملک زمین داشته باشند، اما لازمه این کار آن است که در ایران شرکتی به ثبت رسانده و اقدام به خرید یا اجاره محل کنند.

وی در پایان گفت: انتقالات منابع و سرمایه‌ای که سرمایه‌گذاران می‌خواهند وارد کشور کنند به صورت نقد و غیرنقد اعم از ماشین‌آلات، تجهیزات، مواد اولیه و دانش فنی کاملا مجاز است و آنها می‌توانند از پوشش‌های کشور در این زمینه برخوردار باشند.

تنها ۲۵۰ هزار نفر از ۵ میلیون گردشگر ارزآور هستند

درهمین ارتباط غلام‌حیدر ابراهیم‌بای سلامی،  دبیر همایش بین‌المللی سرمایه‌گذاری در صنعت گردشگری نیز در این نشست خبری با اشاره به برگزاری این همایش در روزهای آینده گفت: در حال حاضر هتل پنج‌ستاره خالی نداریم و از ۵ میلیون گردشگر سالانه تنها ۲۵۰ هزار نفر برای کشور ارزآور هستند.

نخستین همایش بین‌المللی سرمایه‌گذاری در صنعت گردشگری با رویکرد اقتصاد مقاومتی در تاریخ یازدهم و دوازدهم مهرماه در سالن اجلاس سران با حضور معاون اول رئیس جمهور و مقامات کشوری و نیز سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی برگزار خواهد شد.

وی با اشاره به مشکل و مسئله اصلی در توسعه صنعت گردشگری ایران اظهار داشت: مهم‌ترین مسئله کمبود هتل‌های مناسب است که براساس گزارش شورای رقابت‌پذیری سفر و گردشگری مجمع جهانی اقتصاد، ایران برحسب شاخص زیرساخت خدمات گردشگری وضعیت مطلوبی ندارد و در رتبه ۱۱۹ از میان ۱۴۱ کشور قرار گرفته است.

وی ادامه داد: از نظر شاخص تعداد اتاق هتل برحسب هر ۱۰۰ نفر که یکی از ارکان شاخص پیشین است، رتبه ۱۱۳ را در میان ۱۴۱ کشور دارد این شاخص برای عربستان ۳۷، ترکیه ۶۳، امارات ۳۴ و مالزی ۴۷ است.

این مقام مسئول با بیان اینکه در کشور ۱۰۳۸ هتل وجود دارد و فقط ۳ درصد آنها چهار و پنج‌ستاره است، یادآور شد: در برنامه چهارم توسعه رشد میزان تخت‌ها ۳۳ درصد بوده و در برنامه پنجم میزان آن به ۲ درصد کاهش یافت. برحسب مطالعات ملی، توسعه گردشگری در سال ۸۲ ایران به ۵۶۲ هتل نیاز دارد. با این وجود برحسب بندهای سیاست‌های کلی برنامه ششم ایران‌گردان خارجی باید به ۵ برابر وضعیت کنونی افزایش یابند که براین اساس ۴۰۰ هتل چهار و پنج ستاره نیاز است که البته برخی شرکت‌های خارجی اعلام می‌کنند، نیاز ایران بیش از ۷۷۰ هتل چهار و پنج‌ ستاره‌ است.

ابراهیم‌بای سلامی با بیان اینکه در لایحه برنامه ششم توسعه پیش‌بینی شده ۲۷۰ هتل چهار و پنج ستاره ساخته شود، گفت: هم‌اکنون ۱۲۴ هتل در حال ساخت است. همچنین پروژه‌های متعددی در استان‌ها در جریان بوده و با استقبال مسئولان استانی روبه‌رو شده است و حدود ۱۷۴ پروژه در این راستا مطالعات و فرایندهای کاری خود را طی می‌کند.

وی با اشاره به طرح ۱۰۰ هتل و ۱۰۰ کسب و کار این موضوع را یک راهبرد برای توسعه صنعت گردشگری دانست و افزود: هلدینگ گردشگری تأمین اجتماعی و سازمان تأمین اجتماعی به عنوان بزرگترین بنگاه اقتصادی غیر دولتی می‌تواند با جلب اعتماد کارآفرینان و مشارکت‌های شرکت‌های داخلی و خارجی در فرایند توسعه این صنعت مشارکت مؤثر داشته باشد.

به گفته دبیر همایش بین‌المللی، سرمایه‌گذاری در صنعت گردشگری در حال حاضر کمتر از ۱۲۰ هتل کشور چهار و پنج ستاره است و به دلیل رکود این صنعت نیز با رکود همراه بوده، بنابراین باید با توسعه فعالیت‌ها و هتل‌سازی از تقاضامحوری به سمت عرضه‌محوری برویم. رشد ۸ تا ۹ درصدی گردشگری در سال‌های اخیر نیز نمی‌تواند پاسخگوی گردشگران باشد، زیرا هتل مناسب نداریم و کمبود و شکاف بین عرضه و تقاضا وجود دارد باید امکانات رفاهی گردشگران را ترغیب به سفر کند و افزایش عرضه منجر به کاهش قیمت‌ها شود.

عضو شورای عالی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور با بیان اینکه نمی‌توان با روش‌های سنتی صنعت گردشگر راه انداخت، گفت: مطالعاتی صورت گرفته تا مبتنی بر آمایش سرزمین و عدالت هتل‌ها و خدمات گردشگری ایجاد شود. همچنین در این راستا ۱۱ مهرماه با حضور معاون اول رئیس جمهور از این پروژه‌ها رونمایی خواهد شد.

وی این حرف که گفته می‌شود پس از برجام از ایران استقبال نشده است، را دروغ محض دانست و گفت: حتی از سرمایه‌گذاران آمریکایی نیز پیشنهاد داریم.

ابراهیم‌بای سلامی با بیان اینکه اکنون هتل پنج‌ستاره خالی نداریم، عنوان کرد: تا قبل از شرایط فعلی هتل‌ها با ۳۰ درصد ظرفیت کار می‌کردند که اکنون با بیش از ۶۰ درصد مشغول فعالیت هستند.

وی در مورد ارزآوری صنعت گردشگری تصریح کرد: در حال حاضر ارزآوری گردشگران در کشور بین ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ دلار برآورد می‌شود، در حالی که استاندارد جهانی آن ۱۵۰۰ دلار است. همچنین براساس آمارها ۵ میلیون گردشگر از کشورهای همسایه و دیگر نقاط دنیا داریم که تنها ۲۵۰ هزار نفر از آنها برای ایران ارزآور هستند و هیچ کشور اروپایی در رتبه اول ورود گردشگر به کشور نیستند.

دبیر همایش بین‌المللی سرمایه‌گذاری در صنعت گردشگری افزود: در مطالعاتی که وجود داشت، عنوان شده بود، گردشگران هندی روزی یک دلار در ایران هزینه می‌کنند و به جای هتل از زائرسرا در شهرهای زیارتی و با تخم مرغ و نان به جای رستوران استفاده می‌کنند. باید به دنبال گردشگرانی برویم که ارزآوری بیشتری داشته باشد که این موضوع نیازمند توسعه زیرساخت‌ها است. در حال حاضر صنعت گردشگری مثل چاه‌های نفت ما مربوط به ۶۰ سال گذشته است.

Check Also

فاینانس ۴۲۰ میلیون یورویی خط دوم قطار شهری تبریز

تبریز- دو فوریت لایحه شهرداری تبریز مبنی بر استفاده از تسهیلات فاینانس برای تامین اعتبار …

طراحی سایت